top of page
M_03_옥인단 단단.jpg

​옥인단 단단

ogindan dandan

미지의 우주와 같은 공간에 또 하나의 미확인 물체가 나타난다.

공중에 떠서 누군가를 바라보기도 하고 비추기도 하며, 때로는 말을 걸어올지도 모른다. 공간과 묘하게 어우러져 은신하기도 하고, 독특한 형상으로 주목을 끌기도 하는 그것과 우리는 교감, 교신하기위해 노력한다.

코스모40의 호이스트에 설치되었을 때, 그 중심으로부터 붉은 빛이 스며나오며 매스와 매스 사이에는 간접조명이 설치된다. 라이팅 인스톨레이션은 수직적으로 극대화된 개방감을 가진 산업시설의 내부공간과 잘 어울리는 전시물이 될 것이다.

Cosmo Light

옥인단 단단은 경복궁의 좌측, 서촌에 위치한다. 경복궁역에서 가로를 따라 카페와 음식점이 하나 둘 들어서고 있지만 대로에서부터 대지까지는 다소 거리가 있어 주변은 한적함을 유지하고 있다. 옥인단 단단이 위치한 대지는 서쪽 산에서부터 이어지는 능선의 끝에 위치한다. 정확하게는 산줄기의 직각 방향으로 도로가 생기면서 도로 옆에 위치한 대지가 산에서부터 자연스럽게 내려오던 마을의 마지막 집이 되고, 동쪽, 남쪽, 북쪽에서는 우뚝 솟은 것처럼 보이게 되었다고 하는 편이 적절하겠다. 

Okindan Dandan is located in Seochon, to the left of Gyeongbokgung Palace. There are cafes and restaurants along the street at Gyeongbokgung Station, but there is a bit of distance from the main street to the site, so the surroundings remain secluded. The site where the jade altar is located is located at the end of the ridge leading from the western mountain. To be precise, it would be more appropriate to say that the site located next to the road became the last house in the village that naturally descended from the mountain as a road was created in the direction perpendicular to the mountain range, and it looked as if it towered from the east, south, and north.

11.jpg

서쪽을 제외한 3면에서 바라보면 언덕 위 마을의 시작점에 위치한다. 남쪽의 비교적 완만한 경사로는 대지와 만나면서 서쪽으로 굽어지며 언덕 위로 이어진다. 대상지는 동쪽에서 바라보면 도로 옆 옹벽 위에 있고 북쪽 주택과도 8m 단차가 있다. 이러한 특성으로 남쪽으로는 멀리 남산이 보이고, 북으로는 북악산과 청와대가 한눈에 들어오는 탁 트인 경관이 펼쳐진다. 대지를 둘러싸는 원경과 건물 주변 환경적 특성은 집의 외형과 내부 각 공간의 계획에 세세한 영향을 주었다.

If you look from the three sides, other than the west side, the house is located at the beginning point of the village on the hill. The relatively gentle slope in the south curves to the west as it meets the land and leads to the top of the hill. When viewed from the east side, the site sits above the retaining wall next to the road, and it is 8 meters apart from the house to the north. Due to these characteristics, Namsan Mountain can be seen far away in the south. Bukaksan Mountain and Cheong Wa Dae can be seen simultaneously to the north. The landscape surrounding the site and the environmental characteristics around the building had an integral influence on the appearance of the house and the planning of each space inside it.

10.jpg
19.jpg

서쪽을 제외한 3면에서 바라보면 언덕 위 마을의 시작점에 위치한다. 남쪽의 비교적 완만한 경사로는 대지와 만나면서 서쪽으로 굽어지며 언덕 위로 이어진다. 대상지는 동쪽에서 바라보면 도로 옆 옹벽 위에 있고 북쪽 주택과도 8m 단차가 있다. 이러한 특성으로 남쪽으로는 멀리 남산이 보이고, 북으로는 북악산과 청와대가 한눈에 들어오는 탁 트인 경관이 펼쳐진다. 대지를 둘러싸는 원경과 건물 주변 환경적 특성은 집의 외형과 내부 각 공간의 계획에 세세한 영향을 주었다.

If you look from the three sides, other than the west side, the house is located at the beginning point of the village on the hill. The relatively gentle slope in the south curves to the west as it meets the land and leads to the top of the hill. When viewed from the east side, the site sits above the retaining wall next to the road, and it is 8 meters apart from the house to the north. Due to these characteristics, Namsan Mountain can be seen far away in the south. Bukaksan Mountain and Cheong Wa Dae can be seen simultaneously to the north. The landscape surrounding the site and the environmental characteristics around the building had an integral influence on the appearance of the house and the planning of each space inside it.

12.jpg

옥인단 단단은 남쪽의 전면 도로에 바짝 닿아 있다. 단단해 보이는 남측면의 반대편에 마당이 위치한다. 그리고 마당 위 2층, 3층에도 테라스를 각각 계획했다. 클라이언트는 ‘하나의 집이지만 각 층에서 가족들의 독립적인 생활이 가능한 공간’을 요청하였는데, 이를 반영한 실내공간과 3곳의 외부공간이 조합되면서 층마다 형태가 다른 ‘단’을 소유하는 독립공간이 되었다. 결과적으로 집은 하나의 큰 기단과 단, 단이 쌓여 있는 형상이 되었다. 

Ogindan Dandan is right next to the road to the south. The yard is on the opposite side of the solid-looking southern part of the building. Additionally, balconies were planned for the second and third floors above the yard. The client requested a house with spaces in which families could live independently on each floor. The combination of rooms and three external areas forms an independent space with each floor having a different shape. As a result, the shape of the house as a whole is formed by a large stylobate and stacked layers.

각층 테라스 방향으로는 큰 창을 두어 실내에서 테라스 그리고 멀리 북악산 풍경도 끌어안을 수 있도록 계획하였다. 이를 통해 실내가 외부로 확장되고 내부 공간이 더 넓게 느껴진다. 은퇴한 부모님이 가장 많은 시간을 보내게 될 서재에서는 시시각각 변화하는 창밖의 풍경이 공간을 풍요롭게 채우길 기대했다. 북측을 제외한 입면의 창은 주변 환경적 특성으로부터 거주자의 사생활을 보호하기 위해 창의 위치를 세심하게 배치하고, 연장된 볼륨에 의해 주변으로부터의 시선이 차단되도록 하였다.

The initial design was to have a large window in the direction of the patio on each floor so that everything could be seen, from the balcony indoors to the scenery of Bukaksan Mountain far away. In this way, the interior extends to the outer part of the house, making the interior appear to be more expansive. In the study room, where retired parents could spend most of their time, the changing scenery outside the window throughout the day would be expected to fill the space with color. To protect residents’ privacy from the surrounding environmental factors, the windows were carefully positioned except for the ones on the northern part of the building, blocking people’s views from surrounding areas through an extended volume of walls.

17.jpg
16.jpg
8.jpg

집은 남쪽 도로에 바로 접해 있고 주출입구는 입면의 중심에 위치한다. 입구는 2개 층의 높이와 깊이감을 갖도록 계획했는데, 이는 물리적 거리를 심리적, 시각적으로 보정하기 위한 장치이다. 현관의 우측 벽은 수직으로 서있고 좌측 벽은 부드러운 곡면으로 돌아간다. 하지만 바닥에서 시작한 곡면의 모든 벽돌은 다른 각도와 위치값을 갖고 입구 천장면에 가까워질수록 직각 방향의 두 벽면과 일체화된다. 상승하면서 벽체의 곡률은 작아지지만 벽돌을 자르지 않고 형상을 온전히 하여 쌓았다. 

The house is directly adjacent to the road on the south side, and the main entrance is located in the center of the building. The door was designed to be as tall as two floors and was made this way so that one’s sense of physical distance would be influenced by taking psychological and visual elements into account. The wall on the right side of the porch stands vertically, and the wall’s surface on the left is a smooth curve. However, all of the bricks on the curved surface starting from the ground exhibit different angles and positions that are integrated into the two wall surfaces in a right-angled direction as they approach the ceiling surface of the entrance.

12.Ogindan Dandan_Diagram.jpg

More Gallery

​옥인단 단단

Location : Jongno-gu, Seoul, Republic of Korea

Area : 61.44㎡

Design Year : 2020.06 - 2020.10

Construction Year : 2021.02 - 2022.01

Copyright © SML
All Rights Reserved

bottom of page